Top

Článek

Pojištění nestačí pokrýt rostoucí ceny nemovitostí

29. Srpna 2023

Nečekaný dopad rapidního růstu cen nemovitostí – velká část majitelů zapomněla "dorovnat" pojištění

Zákazníci pojišťoven si neuvědomují, že cena jejich domu či bytu v posledních letech rychle stoupla. Od roku 2012 ceny nemovitostí dvojnásobně stouply. Pojistky se však neměnily.

V případě potíží, se kterými je nutno počítat, tak nekryjí aktuální hodnotu majetku.

Několik posledních dní se Česko potýkalo s velmi silným větrem. Podle dlouhodobých statistik pojistných událostí v důsledku vichřic se naprostá většina škod týká právě nemovitostí. "V případě vichřic jde obvykle o tisíce pojistných událostí. Majitelé nemovitostí se dostávají do složité situace, kterou často zbytečně prohlubuje podpojištění majetku. Vzhledem k dramaticky rychlému růstu cen domů a bytů se podpojištění týká i smluv starých pouhé tři roky," vysvětluje Jakub Kolda, pojistný expert společnosti Klik.cz.

Ukázkovým příkladem je zničená střecha. Pokud je nemovitost pojištěna na polovinu své současné hodnoty, pojišťovna logicky vyplatí pouze část pojistného plnění. "Lidé jsou často nepříjemně překvapení. Pamatují si, že mají majetek zabezpečen, ale už zapomínají, že jeho hodnota v čase roste. Pojistné si ovšem nedorovnávají. Přitom to nemusí vždycky znamenat zvýšení pojistky. Dorovnání lze spojit s analýzou všech dostupných možností na trhu," upozorňuje Jakub Kolda.

Jsme stále v čase nejdelšího růstu cen nemovitostí – ceny rostou od roku 2012 a podle statistik řada nemovitostí své hodnoty minimálně zdvojnásobila. Ovšem prakticky to stejné lze říci i pro pojištění domácnosti. Lidé svá obydlí zvelebují, nakupují si dražší věci, dělají stavební práce, které jsou čím dál dražší.

"U starších smluv se opravdu běžně setkáváme i se situací, kdy pojistné kryje míň než polovinu hodnoty nemovitosti či domácnosti," dodává Jakub Kolda, expert na pojištění ze společnosti Klik.cz.

Jak se tedy vyhnout problémům a pojištění mít odpovídající ceně nemovitosti:

1. Pokud máte pojistné smlouvy staršího data, obvykle už tři a víc let, je výhodné kontaktovat specialisty a domluvit si aktualizaci.

2. Jestliže nevíte, na koho se obrátit, volejte nebo pište zdarma společnosti Klik.cz (linka zdarma: 810 200 211, info@klikpojisteni.cz).

3. Klik.cz vždy porovnává aktuální ceny všech dostupných pojistek na trhu, umí tedy zvýšit pojistné krytí, aniž by klienti platili vyšší pojistné.