Top

Článek

Experti: Zemědělská půda je pokládána za dobrou protiinflační investici

8. Dubna 2022

Poptávka po zemědělské půdě podle expertů v uplynulém roce stoupla. Větší zájem byl zejména mezi nezemědělskými a drobnými investory, kteří půdu považují za spolehlivou ochranu svého kapitálu před inflací. V minulém roce také rostly ceny zemědělské půdy, a to nejrychleji za několik posledních let.

Společnost Farmy.cz uvádí růst o 16,1 % na 294.326 korun za hektar, podle konkurenční firmy Agro 21 se cena loni meziročně zvýšila o 23,3 procenta.

S ohledem na vývoj inflace lze i letos předpokládat vyšší zájem stejně jako další růst cen zemědělské půdy, vyplývá dál z informací Farmy.cz a Agro 21.

Podíl nezemědělských investorů na převodech půdy za tržní cenu minulý rok podle Farmy.cz tvořil 48 %, což bylo meziročně o sedm procent více. Jejich podíl přitom neustále od roku 2014 do roku 2019 klesal ve prospěch zemědělců. Nabídka zemědělské půdy byla přitom meziročně mírně nižší.

"Vzhledem k vysoké poptávce jsou pozemky nabízené za akceptovatelné ceny prodávány rychleji než v minulosti. Výběr pozemků průběžně nabízených k prodeji je tak výrazně omezenější. Na realitních portálech pak obvykle zůstávají nabídky pozemků nabízených za přehnaně vysoké ceny," uvedly Farmy.cz.

Zejména ve druhé polovině minulého roku se podle Agro 21 objevilo mnoho investorů, včetně menších okolo jednoho milionu korun, kteří hledali jednorázovou investici do půdy. "Pozorujeme přelití části poptávky po rezidenčních nemovitostech, které jsou již v mnohých lokalitách velice drahé, do poptávky po zemědělských pozemcích," řekl Miroslav Rytíř z Agro 21.

Nejdražší půda byla v okolí Prahy, kde lidé museli platit až 40 korun za metr čtvereční. Cen přes 30 korun za metr čtvereční dosahovaly oblasti s velmi úrodnou půdou, například okresy Olomouc nebo Hradec Králové. Vysoké ceny se objevily také tradičně v lokalitách na hranicích s Bavorskem a Rakouskem, kde má na cenu podle Rytíře vliv poptávka rakouských a německých zemědělců.

Složení zahraničích investorů se loni podle Farmy.cz příliš nezměnilo, převládali zájemci z Německa. "Významnější zájem o nákup půdy investory ze zemí mimo EU nebyl zaznamenán. Přesto je vhodné, zejména v době zvýšené globální nestability, opakovaně upozorňovat na minimální bariéry pro působení jakýchkoliv zahraničních investorů na trhu nemovitostí v ČR," dodala společnost.

Za zemědělskou půdu je považována orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty.